Hatékonyabbá vált a hulladékkezelés 64 délnyugat-balatoni településenMegtartotta zárórendezvényét a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás

Az európai uniós forrásból megvalósuló projekt célja a környezetterhelés csökkentése és a meglévő hulladéklerakók kapacitásával való ésszerű gazdálkodás. Az új hulladékgazdálkodási infrastruktúra az 5 éves fenntartási időszakban a komposztált hulladék esetében a házi komposztálás elterjesztésével várhatóan jelentős mennyiségi növekedést fog eredményezni. Az anyagában hasznosított hulladék (komposztálást is beleértve) mennyisége a kiindulási 86,8 kg/fő/év-es értékről a projekt fenntartási időszakának végére 311 kg/fő/évre nőhet.

A Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékkezelő rendszerének fejlesztésére nyújtotta be pályázatát, amelyre közel 1,8 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert. A kiépülő rendszer célja volt, hogy a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkenjen, a háztartási biohulladék házi komposztálás során hasznosuljon, illetve a vegyes gyűjtést teljes egészében felváltsa a házhoz menő, szelektív elszállítás rendszere. A projekt kezdetekor a lerakással ártalmatlanított szemét mennyisége 432,2 kg/fő/év volt, a projekt hatására ez az érték várhatóan (a komposztált hulladékot is beleértve) 34,3 kg/fő/évre csökkenhet az 5 éves fenntartási időszak végére a lakossági bevonásnak és a megnövekedett szelektív gyűjtési kedvnek köszönhetően. Az új rendszerben vegyes-papír, karton, PET, PE fólia, HDPE és PP flakonok, italos karton, üveg és csomagolási fémhulladékok gyűjtésére van lehetőség. A komposztált hulladék esetében a házi komposztálás elterjesztésével a mennyiségi növekedés volt a legfontosabb célkitűzés. Az anyagában hasznosított hulladék (komposztálást is beleértve) mennyisége a kiindulási 86,8 kg/fő/év-es értékről a projekt fenntartási időszakának végére 311 kg/fő/évre nőhet. A projekt keretében 10 000 darab házi komposztáló edényzetet, 30 000 darab szelektív gyűjtésre alkalmas 240 literes edényzetet, 180 darab 1100 literes  konténert, 5000 darab 120 literes edényzetet és préskonténereket is vásárolt a Társulás a tagtelepülések közszolgáltatási feltételeinek javítására. Ezek mellett a Társulás hulladékgazdálkodási járműparkját, gépparkját is bővítette: tömörítőlapos hulladékgyűjtő járművek, görgős konténerszállító, nyerges vontató, közúton vontatható aprítóberendezés, targonca, bálázógép és kétkaros konténerszállító járművek beszerzését is lefolytatták. A projekt összköltsége 1.892.637.000,-Ft volt. Az európai uniós támogatás mértéke az összeg 95%-a, 1.798. 005.150.- Ft.
 

Kapcsolat
Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal
E-mail: balatonfenyves@balatonfenyves.hu
Telefon: 06-85-560-158

A PROGRAMRÓLHÍREKKÉPEKVIDEÓKKAPCSOLAT

© 2015. Minden Jog Fenntartva! tisztabalaton.hu